sunnuntai 1. kesäkuuta 2008

Kasvi kasvu kasku (tietoa petunioiden hoidosta)

Kuin taivaan tuulesta,
löysin uuden kukkasen.

Maan korvesta,
keltainen kukkanen.

Veden synnyttämä,
iloinen kukkanen.

"Hei hei!",
Lausui hän.
"tule tänne näin,
tule ulos päin!"

Väri palloja silmissäni,
katsoen aurinkoon.
Pilvet tiellä,
maan rakoon.





Olen löytänyt kasviharrastuksen taas monen vuoden tauon jälkeen. On käsittämätöntä kuinka nämä luonnon omat pienet kasviystäväiset muistuttavat olemassa olostaan aika-ajoin ja tarjoavat meille ystävyyttään. Kaikella on yhteys, niin myös ihmisellä ja luonnolla. Mieli ala on kuin käsi, joka joko hyväilee tai kuristaa.

Tänään kädessäni on kukkanen, petunia. Uusi ystäväni. Minulla on viime aikoina ollut paljon aikaa lukea kasvien hoidosta ja ajattelin soveltaa oppimaani käytännössä. Haluaisin myös jakaa tietoa muille kasvikunnan aarteista kiinnostuneille.




PETUNIAN ENSI ASKELEET KODISSA
  • Kasvin saapuessa uuteen kotiin on tärkeää löytää tälle hyvä uusi peti. Multa on elintärkeä kasvualusta ja sen valinnassa täytyy käyttää erityistä tarkaavaisuutta. Perinteinen mustamulta on ihan hyvää, mutta sekoitettuna kaktusmultaan tuo sille sopivaa jämäkkyyttä.
  • Valo on kasvin oma aurinko. Varsinkin kasvin ottaessa ensi askeleita maailmassa on valon saanti erityisen tärkeää. Porottavaa aurinkoa kannattaa kuitenkin välttää, sillä se kuivattaa kasvualustan liian nopeasti. Harson läpi tuleva valo on mielestäni juuri sopiva annos.
  • Veden lisäksi olen juottanut pientä petuniaani wischy-vedellä. Tavallisen veden( noin 2dl) annan ensin hapettua noin muutaman tunnin ajan huoneen lämmössä, tai mielllään ulkona. Sen jälkeen olen lisännyt siihen noin desilitran Wischy-vettä. Hiilihapon pikku pallurat hapettavat multaa myös maan alta.

Perus hoito onkin tässä. Loppu onkin pelkkää ystävällisyyttä ja kauniita sanoja. Juttele ystävällesi. Soita sille musiikkia ja pidä yllä positiivista ilmapiiriä. Kasvi kyllä aistii, jos valehtelet sille.

Ei kommentteja: